T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / MENEMEN - Menemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tarihçe

KRONOLOJİ

Menemen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesibinası 1975 yılının Eylül ayında İngiliz Forbes isimli kişiden devralınmıştır. Meyan Kökü fabrikası olan bu yerin, idare binası ile üretim alanı olan hangarlarda kısıtlı imkanlarla eğitim öğretim faaliyetine bir bölüm ile (Tesviye) başlamıştır.

1977 - 1978 öğretim yılında Metal İşleri Atölyesi binası,

1978 - 1979 öğretim yılında Elektrik, Tesviye ve Yapı Atölyesi binası,

1979 - 1980 öğretim yılında İdare ve Öğretim binası

1980 - 1981 öğretim yılında Motor, Yapı Ressamlığı ve Kimya Atölyesi, ayrıca

1996 - 1997 öğretim yılında da Kantin, Elektrik Atölye ve Derslik binaları eklenmiştir. 
Okulumuzun tarihi gelişiminden de anlaşıldığı gibi günümüzde Endüstri Meslek Lisesi 6, Teknik  Lise 1 ve Anadolu Teknik Lisesi 1 Alanda eğitim öğretim vermeye devam etmektedir. 
Endüstri Meslek Lisesi Alanları; Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Metal Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Kimya Teknolojisi 
Teknik Lise Alanı Makine Teknolojisi, 
Anadolu Teknik Lisesi Alanı Bilişim Teknolojisidir. 

1975 yılında 40 öğrenci ve bir bölüm ile eğitim öğretim hayatına başlayan okulumuz, şu anda 1623 öğrenci ve 7 alan ile eğitim öğretimine devam etmektedir. 
Mesleki ve Teknik Eğitim veren Menemen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türk gençliğinin en iyi şartlarda eğitim öğretim alması için çalışmaktadır. Okul yönetimi, öğretmenleri ve tüm personeli bu bilinçle görev yapmaktadır.

ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

Endüstri Meslek Liseleri ilköğretim okulları üzerine öğretim süresi 4 yıl olan ve öğrencilere lise öğretim seviyesinde, asgari genel kültür ve uygar bir dünya görüşü sağlanması yanında, çeşitli meslek alanlarında endüstrinin ihtiyaç duyduğu mesleki formasyon verilmek suretiyle öğrencilerin iş alanına ve yüksek öğretime hazırlayan programların uygulandığı endüstriyel teknik eğitim okullarıdır. Bu okullara ön kayıt ile öğrenci kabul edilmektedir. 
Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri 9. sınıfta genel liselerle ortak eğitim almakta olup, 10. sınıfta meslek alanlarına yönelerek modüler eğitim almaktadırlar. 11. ve 12. sınıflarda istekleri doğrultusunda eğitim aldıkları meslek alanlarının dallarına yönelerek bu meslek dallarında mesleki eğitim almaktadırlar. 
TEKNİK LİSE

9. sınıfta belirli derslerden, ilgili mevzuatında belirtilen başarıyı gösteren öğrenciler teknik lisenin 10. sınıfında devam etmektedirler. Teknik liselerin ortak sınıfla birlikte öğretim süresi 4 yıldır. 
Teknik liseler ülkemizin genelinde 1969 - 1970 öğretim yılından itibaren öğrenim faaliyetlerine başlamıştır.

ANADOLU TEKNİK LİSESİ

Anadolu teknik liselerine, merkezî sistemle yapılan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınmakta olup, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Japonca dilleri ile eğitim ve öğretim yapan 4 yıl süreli okullardır. Anadolu Teknik Liselerinde Fen eğitimi dersleri fazla olup uygulamalı dersler azdır. 
Bu okullarda öğrencilere; orta öğretim düzeyinde asgarî ortak genel kültür vermek, toplum sorunlarına duyarlı, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilinci ve gücünü kazandırma amacına yönelik ortak genel kültür dersleri ile birlikte endüstriyel teknik alanlarda meslekî formasyon kazandıran, hem yüksek öğretime hem mesleğe hazırlayan, aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, fen bilimleri ağırlıklı programlar uygulanmaktadır. 
Anadolu teknik liseleri ilk kez 1983 - 1984 öğretim yılında faaliyete geçirilmiştir.

 

Okul Mezunlarına Sağlanan Olanaklar:

1-Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi mezunları, 3795 sayılı kanuna göre, TEKNİSYEN ünvanı ile istihdam edilirler.

2-Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.

3-Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına görev bir üst derece ile işe başlarlar.

4--Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise, Endüstri Meslek Lisesi mezunlarına, 3308 sayılı kanuna göre, doğrudan "İŞYERİ AÇMA BELGESİ" verilir.

5-Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.

6-Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi iş yerlerini kurup çalıştırabilirler.

İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilerimize işletmelerde meslek eğitiminin avantajları ise:

1. İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere ücret alırlar.

2. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar.

3. Hastalık; iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler

4. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları sosyal sigortalar kurumunca karşılanır.

5. Okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkânına sahip olurlar.

6. Mesleki bilgi ve becerilerini iş yerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler. Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar

7- Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler.

KÜLTÜREL FAALİYETLER:

Bakanlığımızın genelgeleri doğrultusunda kutlanacak gün ve haftalarda okulumuzda kültürel etkinlikler yapılmaktadır. Konferanslar verilmektedir. Ayrıca ilçe çapındaki kutlama ve kültürel etkinliklerde okulumuz faal olarak görev almakta ve katılmaktadır. 
Okulumuz sosyal kulüpleri de folklor, tiyatro, müzik, izcilik, satranç ve sportif yarışma ve gösterilerde faal olarak yer almaktadır. Okul içinde ve dışında çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmektedir. 
Ayrıca okul idaresi olarak da velileri sınıf geçme, disiplin, yemek vs. konularında aydınlatılmaktadır. Öğrenci ve velilerine meslekleri tanıtmakta 9. sınıftaki öğrencilere ve velilerine meslek seçiminde yeterli bilgi ve tanıtımda bulunmaktadır. 
Okulumuz rehberlik servisi öğrenci, veli ve öğretmenlerimize her konuda rehberlik etmekte ve daha başarılı, sosyal ve huzurlu bir ortamda bulunmalarını sağlamak için çalışmaktadırlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.06.2013 - Güncelleme: 23.10.2017 00:51 - Görüntülenme: 3864
  Beğen | 4  kişi beğendi